Cookie / süti kezelés
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy az mimama-konyhaja.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Tudjon meg többet...
Elfogadom
Nem fogadom el

A magyar vendéglők története

Egy magyar vendéglőt senkinek sem kell bemutatni. Tudjuk, hogy ezeken a vendéglátóhelyeken házias fogásokkal találkozhatunk, amelyek garantáltan visszarepítenek minket a gyermekkorunkba, nagymamáink ebédlőasztala mellé.

Míg manapság evidens, hogyha házias ízekre vágyunk, akkor ellátogatunk egy étterembe, azonban nem volt ez mindig így. A vendéglátás, ezáltal a magyar vendéglők hosszú utat jártak be, mire elérték azt a formát, amit manapság is ismerünk.

Honnan származnak a vendéglők, kifőzdék? Hogyan jöttek létre? Milyen egy hagyományos, magyaros étterem napjainkban? Bemutatjuk!

 

Egy kis történelem

Bár a konyha- és cukrászművészet kialakulása egészen a honfoglalás előtti időkre nyúlik vissza, az első, magyar vendéglőkről szóló írásos emlék csupán 1279-ben jött létre.

A 15. században a gasztronómia fellendült, köszönhetően Mátyás királynak és feleségének, az olasz származású Beatrixnak. Ebben az időszakban ismerték meg a magyarok például a sáfrányt, a vöröshagymát, a gesztenyét, a sajtokat vagy a különböző tésztaféléket.

A török uralom hatására újabb és újabb típusú alapanyagok váltak népszerűvé, mint például a mandula, dió, barack, cseresznye, meggy vagy füge.

A Habsburgok uralkodása alatt a francia és angol gasztronómia is befolyásolta a hazai konyhát.

A 19. század első felére a hazai vendéglőkben már ötfogásos étkezéseket találhattak a betérő vendégek. Ebben az időszakban a fővárosban már több száz vendéglátóhely üzemelt.

Sajnos a világháborúk hatására a vendéglátás fejlődése megtorpant. A vendéglátás állami kézbe került a II. világháború után, később azonban számos új üzlethelyiség alakult meg. Ezek az évtizedek kellettek ahhoz, hogy kialakuljanak a ma ismert éttermek.

 

Egy magyar vendéglő napjainkban

Manapság a magyaros éttermeket még mindig hajlamosak vagyunk a kockás abrosszal és a rántott szelettel párhuzamba vonni. Bár valóban sok vendéglő maradt fenn a régi időkből, egyre több étterem dönt úgy, hogy a jól megszokott ízeket különleges köntösbe csomagolják.

A hagyományos ízek megmaradnak, de előtérbe kerül a kiváló minőség, a meghökkentő alapanyagok vagy épp a különleges tálalás. Az éttermek étlapjain továbbra is megtalálhatóak a hagyományos fogások, de az újdonságok is helyet kapnak.

A legtöbb ilyen típusú vendéglátóhely kívül-belül megújul. A belső modern, ugyanakkor kellemes, családias hangulatú. Törekednek arra, hogy a vendégek valóban otthon érezzék magukat.

 

Tegyen próbára egy magyaros éttermet!

Ha Ön is a házias ízek rajongója, akkor bizonyára már jó pár magyaros vendéglőbe ellátogatott. Ez esetben ne hagyja ki a Mimama Konyháját sem!

Éttermünk a 11. kerület szívében, Kelenföldön helyezkedik el, zöldövezetben. Kínálatunkban megtalálhatja a hagyományos magyar fogásokat, ugyanakkor ezeket mindig egy cseppnyi újdonsággal dobjuk fel. Csak kiváló alapanyagokkal dolgozunk, hogy vendégeinknek mindig kifogástalan minőséget biztosítsunk.

A vendéglátóhely alkalmas nagyobb családi, baráti események, céges rendvezények vagy akár esküvők megtartására is. Szakképzett személyzetünk gondoskodik arról, hogy bármilyen esemény zökkenőmentesen teljen.

Próbálja ki a legnépszerűbb magyar fogásokat nálunk!

  • Étterem képek