Egy magyar vendéglőt senkinek sem kell bemutatni. Tudjuk, hogy ezeken a vendéglátóhelyeken házias fogásokkal találkozhatunk, amelyek garantáltan visszarepítenek minket a gyermekkorunkba, nagymamáink ebédlőasztala mellé.
Míg manapság evidens, hogyha házias ízekre vágyunk, akkor ellátogatunk egy étterembe, azonban nem volt ez mindig így. A vendéglátás, ezáltal a magyar vendéglők hosszú utat jártak be, mire elérték azt a formát, amit manapság is ismerünk.
Honnan származnak a vendéglők, kifőzdék? Hogyan jöttek létre? Milyen egy hagyományos, magyaros étterem napjainkban? Bemutatjuk!
Egy kis történelem
Bár a konyha- és cukrászművészet kialakulása egészen a honfoglalás előtti időkre nyúlik vissza, az első, magyar vendéglőkről szóló írásos emlék csupán 1279-ben jött létre.
A 15. században a gasztronómia fellendült, köszönhetően Mátyás királynak és feleségének, az olasz származású Beatrixnak. Ebben az időszakban ismerték meg a magyarok például a sáfrányt, a vöröshagymát, a gesztenyét, a sajtokat vagy a különböző tésztaféléket.
A török uralom hatására újabb és újabb típusú alapanyagok váltak népszerűvé, mint például a mandula, dió, barack, cseresznye, meggy vagy füge.
A Habsburgok uralkodása alatt a francia és angol gasztronómia is befolyásolta a hazai konyhát.
A 19. század első felére a hazai vendéglőkben már ötfogásos étkezéseket találhattak a betérő vendégek. Ebben az időszakban a fővárosban már több száz vendéglátóhely üzemelt.
Sajnos a világháborúk hatására a vendéglátás fejlődése megtorpant. A vendéglátás állami kézbe került a II. világháború után, később azonban számos új üzlethelyiség alakult meg. Ezek az évtizedek kellettek ahhoz, hogy kialakuljanak a ma ismert éttermek.
Egy magyar vendéglő napjainkban
Manapság a magyaros éttermeket még mindig hajlamosak vagyunk a kockás abrosszal és a rántott szelettel párhuzamba vonni. Bár valóban sok vendéglő maradt fenn a régi időkből, egyre több étterem dönt úgy, hogy a jól megszokott ízeket különleges köntösbe csomagolják.
A hagyományos ízek megmaradnak, de előtérbe kerül a kiváló minőség, a meghökkentő alapanyagok vagy épp a különleges tálalás. Az éttermek étlapjain továbbra is megtalálhatóak a hagyományos fogások, de az újdonságok is helyet kapnak.
A legtöbb ilyen típusú vendéglátóhely kívül-belül megújul. A belső modern, ugyanakkor kellemes, családias hangulatú. Törekednek arra, hogy a vendégek valóban otthon érezzék magukat.
Tegyen próbára egy magyaros éttermet!
Ha Ön is a házias ízek rajongója, akkor bizonyára már jó pár magyaros vendéglőbe ellátogatott. Ez esetben ne hagyja ki a Mimama Konyháját sem!
Éttermünk a 11. kerület szívében, Kelenföldön helyezkedik el, zöldövezetben. Kínálatunkban megtalálhatja a hagyományos magyar fogásokat, ugyanakkor ezeket mindig egy cseppnyi újdonsággal dobjuk fel. Csak kiváló alapanyagokkal dolgozunk, hogy vendégeinknek mindig kifogástalan minőséget biztosítsunk.
A vendéglátóhely alkalmas nagyobb családi, baráti események, céges rendvezények vagy akár esküvők megtartására is. Szakképzett személyzetünk gondoskodik arról, hogy bármilyen esemény zökkenőmentesen teljen.
Próbálja ki a legnépszerűbb magyar fogásokat nálunk!