Cookie / süti kezelés
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy az mimama-konyhaja.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Tudjon meg többet...
Elfogadom
Nem fogadom el
Telefonszám: 06 (1) 371-5253 |

Bélszín Budapest módra - egy igazi magyar luxusfogás

Ha egy nem mindennapi tradicionális ételkülönlegességre vágyunk, a Budapest módra készült bélszínben nem fogunk csalódni. Ezt a fogást méltán nevezhetjük a klasszikus magyar konyha egyik gyöngyszemének. A hazai ízeket olyan nemes alapanyagok szolgáltatják, mint például a marhabélszín és a libamáj. A szeletekre vágott, hirtelen sütött bélszínt raguval tálalják, ami nem más, mint lecsó. Köretként leggyakrabban burgonya szokott szerepelni. 

 

Honnan ered a bélszín Budapest módra?

Ezt a házias fogást először az 1958-as brüsszeli világkiállítás alkalmából készítették el (akárcsak a hortobágyi húsos palacsintát). A híres magyar szakácsok között szerepelt például Túrós Emil, Venesz József és Rákóczi János. A legkedveltebb hazai ízek és a legnemesebb hozzávalók ötvözésével született meg a bélszín Budapest módra, ami elsöprő sikert aratott. Az esemény leghívogatóbb gasztronómiai helyszíne nem más volt, mint a magyar étterem. Nem meglepő, hogy elnyerte a Grand Prix-t, majd azt követően majdnem hét hónapon keresztül telt házzal működött. 

 

A bélszín Budapest módra – hogyan készítsük?

Természetesen nem maradhat ki a cikkből egy kis ismertető az elkészítésről. A bélszínnek kis gyakorlattal is hozzáláthatunk. Ráérősebb recepttel rendelkezik, körülbelül 80-90 perc alatt készülhetünk el vele. Nem a pénztárcakímélő hagyományos ételeink közé tartozik, viszont bátran készíthetjük kevésbé borsos árú alapanyagokból. Marhabélszín helyett választhatunk pulykacombot, sertéskarajt, a libamájat pedig pótolhatjuk csirkemájjal is. 

Első ízben a ragut, vagyis a lecsót kell megcsinálnunk. Egy kis zsírszalonna, víz, sűrített paradicsom, gomba, illetve a megszokott zöldségek és fűszerek kellenek hozzá. Vöröshagyma, tölteni való paprika, paradicsom, só, bors, valamint pirospaprika. Ha ezzel megvagyunk, hozzáfoghatunk a húshoz, vagyis a bélszínhez. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, majd serpenyőben kevés olajon megsütjük. A libamáj szeletekre vágva, lisztbe forgatva szintén mehet a serpenyőbe. Ha ezek elkészültek, nincs más hátra, mint a köret! A bélszín mellé általában burgonyát kínálnak, de főzhetünk hozzá rizst is.

Magyaros étel mellé kísérőként válasszunk egy finom magyar bort. A fent elkészített étel mellé kiváló választás lehet egy testesebb, száraz vörösbor. 

 

Tálalási tipp

Egy ilyen pompás fogás esetében az ízléses tálalás sem maradhat el. Több lehetőségünk is van, például rakhatjuk a tányér közepére a ragut, majd rá a bélszínt. A libamájszeletek kerülhetnek az egész tetejére, a burgonyát pedig körben elrendezhetjük. Ha a rizs mellett döntöttünk, remekül mutat, ha úgy öntjük ki a tányérra a csészéből, hogy megtartsa annak formáját. Ezt díszíthetjük petrezselyem zöldjével. 

 

Hazai ízek a Mimama Konyhájában

Ha ehhez hasonló hazai ízekre vágyik, látogasson el a Mimama Konyhájába! A 11. kerületben, Kelenföld középpontjában várjuk kedves vendégeinket. Éttermünk fogásai a hagyományos magyar ízvilágra épülnek. Tradicionális, házias ételeink kizárólag kiváló minőségű alapanyagokból készülnek: magyar tarkából, tiszta vérű mangalicából vagy például tejes borjúból. Ha nem szívesen mozdulna ki otthona kényelméből, vagy éppen nem teheti meg, rendeljen házhoz tőlünk! 

 

Élvezze Ön is otthonában a magyar gasztronómia kiváló fogásait!