Cookie / süti kezelés
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy az mimama-konyhaja.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Tudjon meg többet...
Elfogadom
Nem fogadom el
Telefonszám: 06 (1) 371-5253 |

Hagyományos ételek a magyar gasztronómiában

A hagyományos ételek nemzetünk egyik kiemelkedő ismertetőjegyei, melyekre méltán vagyunk büszkék. A néha meglepő alapanyagokból, különleges fűszerekkel megszórt fogások meghódították a világot. Nem hiába rajonganak az ide látogató külföldiek a magyar ízekért!

Nagyon színes ételekkel és változatos ízvilággal találkozhat az, aki nálunk jár. Ennek oka, hogy a történelem során a különböző nemzetektől sokféle trükköt ellestünk, amelyeket aztán a magunk szájíze szerint formáltunk. Ezek az ételek pedig annyira a szívünkhöz nőttek, hogy már az említésüktől is összefut a nyál a szánkban! De melyek azok az ételek, amelyek legjobban meghatározzák a magyarokat?

 

Húsos hagyományos ételek

Ha hagyományos ételek, akkor a lista élén szerepelnek a húsételek. Nem véletlen szoktak azzal viccelődni, hogy egy igazi magyar húst eszik hússal, lényegében tényleg így van. Reggel, délben, este – mintha sosem tudnánk megunni!

Kezdjük is az egyik legnépszerűbb étellel, a disznótorossal. Sokaknak biztosan ismerős a téli időszakban tartott disznóölés, amelynek során nagyszüleink fáradhatatlanul, de annál vidámabban dolgozták fel az állatokat. A hurka, a kolbász, a kocsonya, a szalonna garantáltan nem maradhatott el, de a bátrabbak szívesen kísérletezgettek a hagymás vérrel vagy akár a disznónyelvvel.

Ha ez nem lenne elég, akkor jöhet egy kis pörkölt. Lehet csirkéből, disznóból, marhából, vadhúsból, a hagyma és a pirospaprika elmaradhatatlan kellék. Természetesen nem maradhat el mellőle a galuska, vagy más néven a nokedli sem. De a feeling kedvéért választhatunk mellé egy nagy karéj kenyeret és egy kis hegyes erőst is.

Az ikonikus hagyományos ételek közé tartozik még a halászlé, amely főleg karácsonykor kerül az asztalokra. Két legnépszerűbb típusa a bajai és a szegedi, de az országban tájegységenként eltérő változatokkal találkozhatunk. Ha igazán elkötelezett halászlékedvelők vagyunk, egyszer mindegyiket illik megkóstolni!

 

Az ízletes desszertek

Ha azt gondolnánk, hogy csak a húsételeinkről vagyunk ismertek, nagyot tévedünk. A híres-neves desszertjeink ugyanúgy meghódították a világot. A sütemények, torták az étkezés elmaradhatatlan részei. A hazai desszertek szintén rendkívül sokszínűek, ugyanakkor mégis harmonikus ízvilág jellemzi őket.

Senkinek sem kell bemutatnunk a dobostortát, amely igazából egy probléma miatt készült el: a cukrász olyan desszertet szeretett volna, amelyet nem kell hűteni, mégis sokáig megőrzi frissességét.

Egy különleges sütemény a Rákóczi-túrós, amely édes-habos, omlós, a lekvár és a hab pedig egyszerűen ellenállhatatlan páros. Más nemzeteknél ritka, hogy a túró édesen készül, nálunk viszont alapvetőnek számít.

A somlói galuska szerepel a képzeletbeli dobogó harmadik helyén, amely egy főpincér ötlete volt. Mekkora szerencse, hogy egy cukrászmester elkészítette!

 

Magyar ízek kiváló alapanyagokból

Ha a hagyományos ételek közül szeretne válogatni, akkor nézzen szét a Mimama Konyhájában! A kedvelt ételeket minőségi alapanyagokból készítjük, ennek köszönhetően nemzetközi színvonalú ételeket kínálunk. Viszont nem feledkezünk meg az otthon ízeiről sem, ételeink nagymamáink konyhájába repítenek vissza.

Ha a hagyományos magyar konyha rajongója, ne hagyja ki!