Cookie / süti kezelés
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy az mimama-konyhaja.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Tudjon meg többet...
Elfogadom
Nem fogadom el
Telefonszám: 06 (1) 371-5253 |

Mangalica ételek: Kóstolja meg Magyarországot!

Mára eltűnt a köztudatból, hogy kétféle sertés is létezik: a zsírsertés és a hússertés. A mangalica egy a zsírsertések közül. Testüknek több mint 70 százaléka sütésre alkalmas zsír, és ez az egyedüli olyan sertésfajta a világon, ami nem változott meg. A mangalica Magyarországon őshonos, törvényileg a védett háziállatok egyike, világhírű sertésfajta. Éttermünk számára fontos, hogy népszerűsítsük a mangalica ételeket, és a Baumgartner családnak hála, olyan mintagazdaságból szerezzük be a sertést és a magyar tarkát, mely a Magyar Gasztronómia Egyesület Aranyszalag Minőség tanúsítványát is megkapta.

A Mimama Konyhája egy olyan magyaros étterem, ahol hiszünk a mangalicában és pontosan tudjuk, hogy ma már nem is létezne, ha nem ennénk meg. Sajnos azonban mi magyarok még mindig keveset fogyasztunk ebből a fantasztikusan finom húsételből. Amerikában, Ázsiában és Japánban egyenesen rajonganak a göndör szőrű sertésért. A Michelin-csillagos vagy felsőkategóriás éttermekben előszeretettel fogyasztják a 70 százalék zsír és 30 százalék hústartalmú terméket. Mi magyarok azonban valamiért nem annyira kedveljük a zsírosabb húsokat. Ideje lenne ezen változtatni!

Milyen mangalica ételt kóstoljon meg?

Debreceni grillkolbászt, helyben sült kemencés, ropogós egész malacsültet, klasszikus disznótorost, szárazon érlelt mangalicasonkát, kolbászt, pacalpörköltet, vasi szeletet, cigánypecsenyét, csak hogy néhányat említsünk meg az étlapról. Természetesen egy alkalommal nem tud minden fogást kipróbálni, és az sem mindegy, hogy milyen alkalomból keresi fel az éttermet. Egy rövidebb baráti találkozóra tökéletes lehet a debreceni vagy egy kis szárazon érlelt sonka, azonban egy házassági évfordulóra, születésnapra, külföldi ismerőseinek a malacsült vagy a cigánypecsenye lehet a megfelelő választás.

Akik pedig a különlegességet szeretik, azok semmiképpen se hagyják ki a sárgadinnyés mangalicát! Persze minden esetben érdemes kikérni a pincérek hozzáértő segítségét, hiszen ők mindig naprakészek, és azt is tudják, hogy az étterem saját termesztésű fűszernövényei közül mi az aktuális kínálat.

Milyen ital illik egy ilyen különleges hungarikumhoz?

Mangalicafogások esetében aperitifnek ihatunk egy finom pálinkát, nálunk bőven van belőle választék. Azonban azt is tudni kell, hogy a pálinka magas alkoholtartalma miatt az ízlelőbimbók nem fogják olyan kifinomult módon érezni a fogások ízeit, ezért kezdésképpen bátran igyon például egy száraz pezsgőt!

A borokról sem szabad megfeledkezni, mivel egy-egy tökéletes élet-ital párosítás igazi ízorgiát okozhat. A mangalica markánsabb jellegű ízéhez egy testes fehérbor vagy vörösbor a megfelelő választás. A csopaki olaszrizlingben fellelhetjük a vulkanikus ízvilágot, a tokaji furmintban pedig az édeskés, gyümölcsös ízt. Vörösök közül jó választás lehet a villányi merlot, mely egy lágyabb ízvilágú vörösbor.

Mítosz és valóság

A mangalica ételek kapcsán sokszor felmerül, hogy kevesebb koleszterint tartalmaznak, ezért szinte bármennyit lehet belőlük fogyasztani. Nos, ez így nem igaz, azonban azt jó ha tudjuk, hogy a mangalica hús Omega-3 és -6 zsírsavakban, antioxidánsokban gazdag, ezért sokkal egészségesebb, mint a többi sertés húsa. Az Omega-3 és -6 tartalma jóval magasabb, mint egyes halaké, ezért jó hatással van a szív- és érrendszerre. Ennek ellenére a kutatók nem tudják alátámasztani, hogy a mangalicában lévő koleszterin alacsonyabb lenne, mint hízósertés társaiké, így itt is, mint az étkezés szinte minden területén elmondható, hogy a mérték az érték!