Az esküvői menüsor összeállítása első látásra nem tűnik különösebben nehéz feladatnak. Hiszen csak ki kell találni a levest, a főételt, illetve a desszertet, és kész is! A valóságban viszont, amikor az ifjú pár szembesül azzal, hogy a vendégsereg ízlése mennyire eltérő, vagy épp mennyiféle választási lehetőségük van, már nem is olyan egyszerű…
Minden pár más és más, ezért mindenhol másfajta menüvel találkozhatnak a vendégek. Míg sokan ragaszkodnak a hagyományos ízekhez, mások nem félnek újítani és különlegesebb fogásokat az asztalra tenni.
Sok vendéglátóhely segítséget kínál, és előre összeállított menüsorokból választhatunk, míg máshol a saját elképzeléseinkre bízva találhatjuk ki az esküvőn felszolgált ételeket. De milyen szempontokat érdemes figyelembe venni ilyenkor?
Néhány jó tanács
Bár minden pár más és más szempontokat vesz figyelembe az ételek kiválasztásánál, van néhány olyan tényező, amelyek segítséget nyújthatnak a döntéshez.
- Milyen stílusú esküvőt szeretnénk? Ragaszkodunk a hagyományokhoz, vagy felrúgjuk a szabályokat? Előbbihez jobban passzolnak a házias ízek, míg utóbbi esetén bátran kísérletezgethetünk az ételekkel.
- Ha előre összeállított menüsort választanánk, akkor is általában van egy kis mozgásterünk az ételek kiválasztásában. Ne féljünk élni ezzel a lehetőséggel! A legtöbb vendéglátóhely szíves örömest teljesíti az ifjú pár kéréseit.
- Érdemes végigvenni a vendégsereg összetételét. Vannak köztük ételérzékenységben, ételallergiában szenvedők? Az eseményen részt vesznek vegetáriánusok vagy vegánok? Gondoskodjunk arról, hogy mindenki találjon olyan fogást, amelyet elfogyaszthat.
- Fontos, hogy a pár a saját ízlését is figyelembe vegye, ugyanakkor ne feledkezzen meg arról, hogy a többségnek kell megfelelni. Így ha ők szeretik a különleges ízeket, de a násznép többsége inkább a hagyományos ízekért rajong, akkor jobb választás az utóbbi.
Hagyományos vagy modern esküvői menüsor?
Sok pár számára okoz fejtörést az, hogy milyen esküvői menüsort válasszon. Ragaszkodjon a házias ízekhez, vagy próbáljanak ki újdonságokat?
A hagyományos ételek közé tartozik az Újházy tyúkhúsleves, a pörkölt, valamint a töltött káposzta. Főételként gyakori még a rántott sajt, rántott zöldségek vagy rántott szelet különböző köretekkel (rizs, burgonya, zöldségek) és savanyúsággal tálalva. A desszert általában (az esküvői tortát figyelmen kívül hagyva) a somlói galuska, a Gundel palacsinta vagy egyéb aprósütemények.
Ha inkább modern menüsort szeretnénk, akkor válasszunk a hagyományostól eltérő hozzávalókat! Jó választás lehet például a gyöngytyúk, a vadhús, a lazac vagy egyéb tengeri herkentyűk. Desszertek tekintetében pedig abszolút szabad kezünk van! Természetesen előtte kérjük ki az esküvői rendezvényhelyszín tanácsait, illetve a lehetőségeket is.
Ha mesébe illő esküvőt szeretne...
Ha szeretné, hogy a nagy napon minden tökéletesen menjen, akkor tartsa esküvőjét a Mimama Konyhájában!
Kelenföldön, zöldövezetben, nyugodt környezetben ünnepelheti meg eme fontos eseményt. Adott esetben a polgári szertartás megtartására is van lehetőség. A szakképzett személyzet gondoskodik arról, hogy minden a pár elképzelései szerint alakuljon.