Cookie / süti kezelés
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy az mimama-konyhaja.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Tudjon meg többet...
Elfogadom
Nem fogadom el
Magyar gasztronómia: Mátyás királytól napjainkig

Magyar gasztronómia: Mátyás királytól napjainkig

Ha egy turista ellátogat egy másik országba, nagy valószínűséggel a nemzeti konyhát is szeretné megismerni. Nincs ez másképp a Magyarországra látogatókkal sem: biztos, hogy szeretnének igazi magyar ételt enni. A híres magyar gulyáson kívül mi az, amit szerintünk tudni érdemes a magyar gasztronómiáról?

Magyar gasztronómia: a középkor végén, az újkor hajnalán

Mátyás király korából származnak az első olyan feljegyzések, melyek a magyar gasztronómia alapjaival kapcsolatban biztos információkkal szolgálnak. A korabeli tudósítások szerint országunk bővelkedett mind állat-, mind növényfajtákban, a nagy királyi lakomák változatosak voltak, a királyné révén erős olasz befolyás volt érezhető a főúri és nemesi konyhákban is.

A nyárson, rostélyon sült ételek mellett a bográcsokat, üstöket is gyakran használták a kitűnő fogások elkészítésére. Erősen fűszerezett, jobbára mártásokkal kínált ételeket fogyasztottak, valamint a kenyér elmaradhatatlan volt.

A szárnyasok közül a páva volt a legkülönlegesebb királyi étel, mellette a pulyka volt a legkapósabb, mely Mátyás király jóvoltából került fel a magyar gasztronómia térképére, egyenesen a milánói hercegtől hozatott hazánkba és kezdett a tenyésztésébe.

Új irányok a konyhaművészetben

A XVII. század közepétől megjelentek a magyar gasztronómiában a francia és a német konyha jellegzetességei, az “idegen ételek” magyaros ízlésnek megfelelően kerültek elkészítésre. Világjáró szakácskönyv írók, a fellendülő kereskedelem és a vegyes házasságok révén sok-sok ország “íze” jutott el hazánkba, de bizonyára a fűszerpaprika volt a legkiemelkedőbb mind közül. A XIX. század óta a paprika - a bors és a fokhagyma mellett - alapvető fűszerként ott lapul ma is minden magyar háztartásban. A rántás hagymával vagy anélkül számtalan magyar ételben megjelenik.

Mire a vendéglátás, a vendéglői konyha igazán kifejlődött nálunk, addigra a francia konyha alapjai is szilárdan megmutatkoztak az ételkészítésben.

Az igazi magyar ételek napjainkban

A Mimama Konyhája éttermünk a XI. kerület szívében, Kelenföldön a magyar gasztronómia hiteles képviselője. Tradicionális ételek találhatók meg az étlapon, a múlt ízei a jelen követelményeinek, igényének megfelelően.

A magyar kultúrát, a konyhaművészetet megismerni egy hangulatos étteremben lehet igazán. A Mimama Konyhájánál igyekszünk olyan minőséget képviselni, amely felveszi a versenyt a nemzetközi trendekkel, mégis igazán magyar. Arra építünk, hogy kiváló magyar alapanyagokból magyar ételeket tálaljunk a vendégeink elé, melyek igazán a hazai ízlésvilágot célozzák.

Magas minőségi szinten csak válogatott alapanyagokból lehet igazán jó ételt készíteni, épp ezért dolgozunk mangalicával, szürkemarhával vagy tejes borjúval. Téli ajánlatunkban hideg- és meleg előételek, levesek, készételek és frissensültek mellett házi desszertek, házi készítésű savanyúságok szerepelnek.

Különleges ajánlatként szereplő és a’la carte ételeink jó részét rendelésre elkészítjük, így akár otthonában is vendégül láthatja családtagjait, rokonait vagy külföldi kollégáit, akik szeretik a hagyományos ízeket, vagy épp szívesen ismerkednek a magyar gasztronómiával.