Cookie / süti kezelés
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy az mimama-konyhaja.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Tudjon meg többet...
Elfogadom
Nem fogadom el
Telefonszám: 06 (1) 371-5253 |
Milyen egy jó magyar konyha Budapesten?

Milyen egy jó magyar konyha Budapesten?

Fővárosunk a turisták egyik közkedvelt célpontja, nem véletlen. A lenyűgöző történelmi és kulturális látnivalók mellett a magyar konyha Budapest egy másik vonzereje. Rengeteg étterem található hagyományos magyaros kínálattal. Így az ide látogatók kipróbálhatják a nemzeti ételeket és a világhírű borokat.

Ennek ellenére a város vendéglátóhelyeit rendszeresen érik támadások. Sokan úgy gondolják, a hazai ételekre alapozó éttermek nem is igazi magyar ízeket mutatnak be. Sokkal inkább a turisták ízlésvilágának megfelelően készítik el az ételeket. Emiatt a külföldiek hamis képet kapnak a konyhánkról. De vajon tényleg ez az igazság? Nem lehet Budapesten egy igazi hagyományos pörköltet vagy gulyást enni?

A magyar gasztronómia története

Gondolta volna, hogy a magyar konyha hanyatlásnak indult az előző század közepén? Pedig így volt! Az 1950-es évek során inkább a félkész és készételeket részesítették előnyben, emiatt egyre kevesebb hagyományos kisvendéglő volt megtalálható az országban.

Szerencsére ezt időben felismerték, így 1958-ban megszületett a hortobágyi húsos palacsinta és a bélszín Budapest módra. Ekkor vezették be az “Egységes vendéglátó receptkönyv és konyhatechnológia” című szabályzatot is. Ennek értelmében a vendéglátóhelyeken csak olyan ételeket lehetett felszolgálni, ami megfelelt a szabályoknak. 

Az ezt követő évek változóak voltak, hol sikerekkel, hogy kudarcokkal járt az új szabályok bevezetése. Sokáig ezek nem változtak, így a 2000-es évek elején ismét rájöttek arra, hogy változtatni kell. 

2004-ben létrejött a Magyar Gasztronómiai Egyesület, ami fordulópontot jelentett a hazai konyhaművészetben. Ezt követően egyre több séf törekedett arra, hogy a külföldi trendeket itthon is megvalósítsa, a magyar konyhát pedig a következő szintre emelje. 

Ezzel vajon aláírtuk a tradicionális magyar ételek halálos ítéletét?

 

 

A jó magyar konyha Budapesten

Bizonyos szempontból a hagyományos magyar konyha tényleg átalakulóban van. A kockás abroszok, a zsíros húslevesek és a töménytelen pirospaprika helyett más vált fontossá. 

Az egyik ilyen dolog például a tálalás. A múlt században kevés figyelmet fordítottak arra, hogy az ételek esztétikusan nézzenek ki. Hiszen nem ez volt a „céljuk”. Manapság viszont fontos az, hogy az elfogyasztott étel nem csak a hasat, de a szemet is jól lakassa. 

A másik fontos tényező az ételek minősége. Az Európából érkező turisták számára nagyon fontos például az egészséges táplálkozás. Így szeretik a legjobb minőséget kapni félkész ételek vagy megoldások helyett. 

Ha tradicionális ételeket keres

A Mimama Konyhája a 11. kerület szívében, városi környezetben várja az igazi magyar ízek kedvelőit. Éttermünkben egyszerre figyelünk arra, hogy ételeink a legkiválóbb alapanyagokból készüljenek, ugyanakkor kóstoláskor visszarepítsenek a nagymama asztalához.

Különlegességeink közé tartozik a magyar tarkából készült gulyásleves vagy a tejes-borjúhúsból készült rántott szelet. De az arany szalagos mangalicából készült kolbász vagy pörkölt is figyelemre méltó!

Az a’la carte fogásokon kívül napi menüvel várjuk az éhes látogatókat. Külön öröm számunkra, hogy éttermünket nem csak külföldiek látogatják. A környéken dolgozó magyarok is szívesen térnek be hozzánk egy-két finom falatra.

Várunk mindenkit, aki a hagyományos gasztronómia híve, vagy szeretne azzá válni!