A magyar konyha jellegzetességei a magyar kultúra egyik meghatározó részéhez tartoznak. A ma ismert hazai gasztronómia kialakulása az utóbbi ezer év során zajlott. A folyamat eredménye: kreatív ételek, egyedi ízvilág, különleges fűszerezés.
Az elmúlt évszázadok során konyhaművészetünk folyamatosan formálódott, más népek hatásai is megfigyelhetőek rajta. Érdekesség még, hogy az ország különböző területein szintén eltérő táplálkozási szokásokkal és ételekkel találkozhatunk. Ennek köszönhetően kimondhatjuk: Magyarországon tényleg izgalmas és változatos gasztronómiával találkozhatnak az idelátogatók.
De mint minden országban, nálunk is megvannak azok az alapanyagok, azok az ízek, azok az ételek, amelyek legjobban jellemzik nemzetünk étkezési szokásait. Nézzük ezeket!
Népszerű alapanyagok
A magyar konyha története évszázadokra nyúlik vissza. Ennek során nem csak a különböző ételeket vettük át, de az alapanyagok használata is sokat változott.
A húsfélék, a zöldségek, a gyümölcsök, a kenyér, a méz és a tejtermékek tartoznak a hazai ételek legnépszerűbb alapanyagai közé.
A hús régen és napjainkban is a legdrágább alapanyagok közé tartozik. Őseink leginkább szárnyasokat fogyasztottak, mint például tyúk, kacsa vagy liba. Az egyik legkedveltebb húsféle nálunk egyértelműen a sertés. A disznóvágás az év egyik legfontosabb eseménye volt elődeinknél, de még ma is találkozhatunk vele az ország számos pontján. Népszerűek még a különféle halfajták, illetve a vadhúsok is.
A magyar konyha jellegzetességei közé tartoznak még a különféle karakteres fűszerek. Az élen egyértelműen a pirospaprika található, de gyakran alkalmazunk más fűszereket is. Ezek közé tartozik a bors, a kapor, majoránna, a kakukkfű, a rozmaring, a fahéj vagy a bazsalikom.
A magyar konyha jellegzetességei
Legnépszerűbb ételünk kétségkívül a pörkölt, a gulyás, a halászlé, a töltött káposzta, a paprikás csirke és a disznótoros. Desszertek közül egyértelműen a dobostorta, az Eszterházy-torta, a somlói galuska, a Rákóczi-túrós és a kürtőskalács a legnépszerűbb. A legtöbb magyaros étterem étlapján megtalálhatóak ezek az ételek.
Ha a magyar konyháról beszélünk, egyértelműen nem hagyhatjuk ki a különböző borokat, illetve szeszes italokat. Magyarország tradicionális bortermelő ország az éghajlati és környezeti adottságoknak köszönhetően. Emiatt nálunk éppúgy megtalálhatóak a könnyed, üde borok, mint a testes, magas alkoholtartalmú változatok.
A szeszes italok közül ki kell még emelnünk a pálinkát, amely szintén a kedvező gyümölcstermelési lehetőségeknek köszönhető. Világhírű pálinkáink közé tartozik például a szatmári szilva, a kecskeméti barack, a békési szilva vagy a szabolcsi alma.
Házias ízek újszerű köntösben
A magyar konyha jellegzetességei a Mimama Konyhájában is megtalálhatóak. Kínálatunkban helyett kapott a magyartarkából készült házi gulyásleves, a mangalicából készült disznótoros és a halászlé pontypatkóval.
Hisszük, hogy ételeink harmonikus ízvilágukkal és a választott alapanyagok kiváló minőségének köszönhetően emelkednek ki a tömegből. Marhahús ételeinkhez magyar tarkát, sertéshús ételeinkhez mangalicát, borjúételeinkhez tejes borjút dolgozunk fel.
Fedezze fel Magyarország ízeit nálunk!