Cookie / süti kezelés
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy az mimama-konyhaja.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Tudjon meg többet...
Elfogadom
Nem fogadom el
Telefonszám: 06 (1) 371-5253 |

Hagyományos húsleves, ahogy a nagyinál szerettük

A hagyományos húsleves egyértelműen vezeti a legnépszerűbb meleg főételek listáját. A legtöbben odavagyunk érte, elképzelhetetlennek tartjuk nélküle a vasárnapi ebédet, a családi ünnepségeket.

Természetesen mindenki máshogy szereti, ahány ház, annyiféle szokás. Általánosságban azonban elmondhatjuk, hogy valamilyen húst mindenképp tartalmaz, amely lehetőleg csontos. Ha igazán ínyencek vagyunk, akkor többféle húst is érdemes belerakni, például marhát-disznót, vagy csirkét-kacsát. 

De mi az, ami miatt a húsleves ilyen ikonikus magyar étellé vált? Honnan ered ez a fogás, és milyen napjainkban egy igazi húsleves? 

 

Egy kis történelem

Úgy tartják, hogy Magyarországon körülbelül az 1700-as években terjedhetett el. Az ebből a korból származó étlapokon legalábbis már megtalálható ez az étel. Igazán a 18. században robbant be. Először a főurak körében lett népszerű, később vált ismertté a polgárok számára is. 

Bár hagyományosan magyar ételnek szoktuk tekinteni, valójában nem tőlünk származik, feltehetően a németek találmánya. A levesfőzés egyébként ekkoriban sváb szokás volt a kontinensen, csak később vált elfogadottá az étkezésen belüli szerepe. 

A 19. században főleg baromfi- és sertéshúst használtak a hagyományos húsleves elkészítéséhez. 

Manapság egyértelműen az Újházy-tyúkhúsleves vezeti a húslevesek népszerűségi listáját, ám sokan úgy tartják, egy valódi marhahúslevesnek nincsen párja. 

 

Hagyományos húsleves napjainkban

Az elkészítési módja nem sokat változott az évszázadok alatt, az alapszabályokat még mindig követjük. A húst felteszik főni, majd a habot leszedik. Amint megpuhult a hús, jöhetnek a különböző zöldségfélék, mint például a sárgarépa, fehérrépa, vöröshagyma, burgonya, karalábé. Közben természetesen belekerülnek a fűszerek is: só, bors, petrezselyem, fokhagyma. Sokan levestésztával egészítik ki, hogy még laktatóbb legyen. 

Érdekesség, hogy a világ más tájain eltérő módon készítik. Angliában például gyakran halból főzik, míg Ázsiában barna moszatból készült alaplevet használnak az elkészítéséhez. Ennek ellenére a központban továbbra is a hús áll. 

A hagyományos húsleves ma is tudja azt, amit régen: megmelengeti a szívet-lelket, visszarepít a gyermekkorba, és támaszt nyújt egy nehéz pillanatban. Bár a különböző vendéglátóhelyek étlapjain hasonló megnevezéssel rendelkeznek, valójában mindenhol máshogy készítik. Ezzel nincs is semmi gond, hiszen az a szép benne, hogy mindenki megtalálhatja a leginkább kedvére való levest. 

 

Rendelje házhoz a Mimama Konyhájából!

Ha rajong a magyar gasztronómia remekeiért, akkor kóstolja meg a Mimama Konyhája különleges fogásait! Éttermünk törekszik arra, hogy a lehető legjobb minőséget nyújtsa a vendégek számára. Épp ezért a fogásaink csak kiváló minőségű alapanyagokból készülnek, hogy a lehető legmagasabb színvonalat biztosítsuk. 

Nálunk megtalál olyan hagyományos ételeket is, mint például a gulyásleves, marhahúsleves vagy a rántott szelet. Az alapanyagokkal viszont szeretünk kísérletezni, így nem meglepő, ha ezek mangalicából, szürkemarhából vagy tejes-borjúból készülnek. 

Élvezze a magyar konyha ízeit!