Kétségkívül a legkedveltebb köreteink közé tartozik a házias burgonya. Egy finom húsétel mellé elengedhetetlen az ízletes köret, hiszen az teszi teljessé a fogást. Fontos, hogy passzoljon egymáshoz a kettő jellege, így egy házias étel mellé mindenképp házias köretet válasszunk. Kedvencünk, a burgonya azért is ideális választás, mert sokféleképpen elkészíthetjük.
A burgonya jelenléte a magyar gasztronómiában
A magyar konyhában kiemelkedő szerepe van a burgonyának. Nemcsak köretként, de zöldség alapanyagként is fontos például főzelékekbe, levesekbe. Még egyes magyaros desszertekből sem hiányozhat, ilyenek a gyümölccsel töltött gombócaink, melyeket burgonyatésztából készítenek.
Egyes nemzeti ételeink mellé, mint például a különböző pörköltek vagy a gulyás, nem is tudunk más köretet elképzelni, mint a krumplit. Ha a ropogós malacsültre gondolunk, megjelenik a fejünkben a házias sült burgonya képe is az elengedhetetlen párolt káposztával. Leginkább sült krumpliként, petrezselymes főtt burgonyaként vagy krumplipüréként készítik, de igazi tradicionális köret a dödölle is.
A házias burgonya néhány elkészítési módja
Ahogy említettem, a burgonyát számos módon elkészíthetjük köretnek házias fogások mellé. Csinálhatunk például petrezselymes főtt krumplit, krumplipürét vagy sült burgonyát. Íme néhány elkészítési javaslat.
Magához a sült burgonyához is többféleképpen hozzáfoghatunk. Egyik mód az, hogy meghámozzuk a krumplikat, cikkekkre vágjuk, majd félpuhára főzzük annyi vízben, hogy éppen ellepje azt. Miután leszűrtük, elrendezzük a cikkeket egy tepsiben, és meglocsoljuk egy kis olívaolajjal. Ezt követi a fűszerezés, majd a sütőben ropogósra sütjük őket. Másik elkészítési mód az, hogy héjában főzzük meg a krumplit, és úgy vágjuk cikkekre. A locsolás helyett is választhatunk más megoldást. Csinálhatunk egy olívaolajos-fűszeres keveréket, amibe beleforgathatjuk a burgonyacikkeket. Mindenki kiválaszthatja a számára legszimpatikusabb módszert.
A sült krumplihoz hasonlóan a krumplipürét sem bonyolult elkészíteni. Itt minden esetben meg kell hámozni a burgonyát. Felkockázzuk, majd megfőzzük. Ha ezzel megvagyunk, krémesre passzírozzuk. A burgonyamasszához meleg tejet adagolunk, illetve vajkockákat adunk hozzá. Már csak az ízesítés van hátra és természetesen az összekeverés.
A fűszerezés mindenkinek a maga ízlésére van bízva. A magyar konyha kedvelt fűszerei a paprika, a bors, a petrezselyem és a kömény. Ezekkel mind kitűnően tudjuk ízesíteni burgonyaköreteinket.
Házias fogások a Mimama Konyhájában
Ha él-hal a házias ízekért, de nincs kedve vagy éppen energiája a sütéshez-főzéshez, térjen be a Mimama Konyhájába! Ha ideje ezt nem engedi, akkor weboldalunkon lehetősége van tálrendelésre. Étlapunkon ízletes hazai fogásokkal, tradicionális ízvilággal találkozhat. Magyaros ételeinkhez kitűnő minőségű alapanyagokat használunk fel. A gulyás nálunk nem készülhet másból, mint magyar tarkából, sertésételeink alapjául pedig kizárólag tisztavérű mangalica szolgálhat.
Élvezze Ön is a magyar ételkülönlegességeket!