A magyarok elsősorban leveses nemzet, mi a hideg előételek helyett inkább egy forró húslevessel, zöldséglevessel vagy gulyáslevessel kezdjük meg az étkezést. Más nemzetek konyháinál viszont megfigyelhetjük, hogy előszeretettel választanak a főétel előtt húsból, zöldségekből, gyümölcsökből, sajtokból és egyéb hozzávalókból álló kis tálakat.
Amennyiben rendezvényt szervez, érdemes lehet megfontolni, hogy hideg előételeket is választ a menübe. Egyrészt sokkal kényelmesebben lehet ezeket fogyasztani, hiszen nem kell tartani a lecsöppenő levesfoltoktól. Másrészt beszélgetés közben izgalmas lehet tesztelni az addig ismeretlen falatkákat. Mi alapján válassza ki, hogy mit tartalmazzon az előétel?
Mi is az az előétel?
Az előétel a főétkezés előtt elfogyasztott fogás, amelynek szerepe az étvágygerjesztés. Ezt a szokást a franciáknak és az olaszoknak köszönhetjük, hiszen elsőként a reneszánsz Franciaországban és Itáliában terjedt el.
Sokan úgy gondolják, az előétel már egy teljes értékű fogásnak számít, ám ez nem így van. Mivel feladata tényleg csak annyi, hogy meghozza az étvágyat, ezért kisebb adagokban szokás tálalni.
Itthon kevésbé elterjedt az előétel fogyasztása, inkább csak éttermekben, rendezvényeken vagy esküvőkön szoktunk enni. Pedig egy-egy jól kiválasztott fogással tovább emelhetjük az este fényét. Ezen kívül az előételek jellegzetessége, hogy különleges hozzávalókból készülnek, így meglephetjük vele vacsora partnereinket is.
Milyen hideg előételeket válasszon?
Ez sokban függ attól, hogy milyen menüt állítottunk össze. Hiába választunk ki ínycsiklandó ételeket, ha nem harmonizálnak egymással, akkor a vacsora után nem fogunk tudni elégedetten hátradőlni. Viszont van néhány általános érvényű szabály, amelyet érdemes megfogadni.
Egyrészt figyeljünk az előétel fűszerezésére. Bár a magyarok nagy rajongói az erőteljes, fűszeres ízeknek, ezek ingerelhetik a nyálkahártyát, és hamar teltségérzetet okozhatnak, így a vacsora többi részét el is felejthetjük.
Az előétellel nem az a célunk, hogy hasonló ízekkel rávezessük vendégeinket a főfogásra. Sokkal nagyobb kontrasztot érhetünk el, ha elüt a főételtől. Például húsos ételek előtt válasszunk salátákat vagy zöldségekből, gyümölcsökből készült apró falatokat.
A hideg előételek között népszerűek a tészták, a sajtok, a húsok, a halfélék, a tengeri herkentyűk, zöldségek, a gyümölcsök, az ezekből készült felfújtak, a pástétomok, a kocsonyák… Mindenki megtalálhatja a kedvére valót!
Előételek a Mimama Konyhájában
A Mimama Konyhájában azokat várjuk, akik a hagyományos magyar konyha rajongói, ugyanakkor egy-egy ételkülönlegesség megdobogtatja a szívüket. Kínálatunk különleges alapanyagokból készült minőségi ételeket tartalmaz. Ilyen például a szalagos mangalica, a tejes-borjú vagy a magyar tarka.
A’la carte fogásaink között hideg és meleg előételek, frissensültek, házias ételek és desszertek széles választékát találja. Ha rendezvényt tartana, fontos vacsorapartnereket vár, vagy emlékezetes családi eseményre készül, akkor is biztosan megtalálja az alkalomhoz illő ételeket.
Éttermünk a 11. kerületben, Kelenföldnél található, így könnyedén megközelíthető akár tömegközlekedéssel is.
Válasszon nem mindennapi ízeket a nem mindennapi eseményekhez!