Ha egy étteremnél meglátjuk, hogy magyaros étlappal várják a vendégeket, biztosan beugrik a húsleves, a töltött káposzta, a rántott szelet. Ezekről az ételekről egyből eszünkbe jut a nagymamánk főztje, amikor egy látogatás alkalmával hasonló finom falatokkal várt minket.
A magyar konyha híres arról, hogy rengeteg húst használ fel, a legkülönbözőbb formákban: rántva, főve, levesben, rakott ételekben, vagy csak úgy magában. Emellett nem spórolunk a fűszerekkel, a piros paprikával, a sóval és a hagymával sem.
A konyhaművészet viszont folyamatosan változott az évek folyamán. Ma már egyre inkább előtérbe kerülnek az újszerű megoldások, a különleges alapanyagok. De milyen ízekkel, ételekkel találkozhat az, aki egy magyaros étterem felé veszi az irányt? Nézzük!
A magyaros ételekről
A magyar konyha az elmúlt évszázadok során sokat formálódott, változott. Az őseinktől átvett ételek mellett más nemzetek fogásait is beemeltük a gasztronómiába. Például az olaszoktól tanultuk el a tészták és hagymák használatát.
A magyar konyha alapvető jellemzői:
- Az ételek többsége a sertészsír, vöröshagyma és pirospaprika hármasával kezdődik
- A legnépszerűbb hús nálunk a sertés
- Magas szénhidráttartalmú ételeket fogyasztunk, a vasárnapi ebédlőasztalról nem hiányozhat a galuska vagy a krumpli
- Különleges fűszerezést alkalmazunk
Egyik népszerű hozzávalónk a tejföl, amelyet a legkülönfélébb módokon használunk fel. Megtalálható húsételekben, adhatjuk egytálételekhez, jól jön a rakott fogásokhoz. De még a desszertek egy részét is nehezen tudjuk elképzelni nélküle!
A hazai konyha remekeit felvonultató éttermekben a magyaros étlapon biztosan találunk valamilyen káposztás ételt. Rakott káposzta, káposztás tészta, töltött káposzta, dinsztelt káposzta, káposzta saláta… imádjuk!
A magyaros étlap összetevői
A magyaros étteremben - a nevéhez hűen - főleg hazai ízek közül válogathatunk. Választhatunk hideg és meleg előételek, főételek, egytálételek és desszertek közül.
Nálunk elsősorban a meleg előételek (levesek) a jellemzőek. Ezt követi a főfogás, amely az esetek nagy részében hús, valamilyen körettel (leggyakrabban burgonyával vagy galuskával) felszolgálva. A magyaros étlap biztosan tartalmaz húsételeket, hiszen ezek nélkül szinte elképzelni sem tudnánk egy ebédet. Ezek mellől általában nem maradhat le a csalamádé vagy valamilyen savanyúság sem.
Az étkezést általában desszerttel szoktunk zárni. A desszertekben előszeretettel használunk lekvárt, mákot, túrót vagy épp tejfölt. A három legnépszerűbb édességünk közé tartozik a somlói galuska, a dobostorta és a Rákóczi túrós.
Hagyományos magyar ízekre vágyik?
Akkor látogasson el a 11. kerület szívébe, Kelenföldre, a Mimama Konyhájába! A magyar gasztronómia legnépszerűbb ételeit találhatja meg nálunk, természetesen egy kis csavarral megspékelve. Hiszünk abban, hogy a hagyományos ételek is lehetnek nemzetközi színvonalúak akkor, ha kiváló alapanyagokból és szívvel-lélekkel készülnek.
Nálunk megkóstolhatja, milyen az 50 hónapos mangalicasonka. Kipróbálhatja, hogy milyen ízű a 150 napos tejes borjúhúsból készült rántott szelet. Megízlelheti a hagyományos disznótoros különlegességeit.
Családias hangulatú éttermünkben kifogástalan kiszolgálással várjuk vendégeinket.
Kóstolja meg a magyar konyha remekeit nálunk!